miércoles, 12 de febrero de 2014

O tomate morado, un novo "superalimento" modificado

Os tomates morados transgénicos están máis preto de chegar aos mercados.

Tomates morados
O seu pigmento escuro ten como obxectivo ofrecer beneficios para a saúde, similares aos que ofrecen outras froitas como os arándanos.
Tras ser desenvolvidos en Reino Unido, a produción a gran escala xa está en marcha en Canadá e os primeiros 1.200 litros de mollo de tomate morado están listos para ser enviados de volta ao país.
O pigmento coñecido como antocianina é un antioxidante que axuda a combater o cancro, segundo revelárono recentes estudos con animais.
Os científicos din que os novos tomates poderían mellorar o valor nutricional das comidas.
Os tomates desenvolvéronse no Centro John Innes en Norwich. A profesora Cathie Martin espera que a primeira entrega de grandes cantidades de mollo permita aos investigadores estudar o seu potencial.

Como arándanos
"Nestes tomates morados vostede pode atopar os mesmos compostos que están presentes nos arándanos. Estes compoñentes poden incluírse en alimentos razonablemente accesibles que a xente consuma en cantidades significativas", explicou.
Os tomates son parte dunha nova xeración de plantas transgénicas deseñadas para atraer aos consumidores. Os primeiros tipos ían dirixidos específicamente aos agricultores e eran descritos como novas ferramentas na agricultura.
O pigmento de cor púrpura é o resultado da transferencia do xene dunha planta de boca de dragón. A modificación desencadea un proceso dentro da planta de tomate que permite que se desenvolva a antocianina.
Aínda que a invención é británica, a profesora Martin asegura que as restricciones de alimentos transgénicos da Unión Europea animárona a buscar algún lugar no estranxeiro para desenvolver a tecnoloxía.
As regulaciones canadienses son vistas como favorables para os alimentos genéticamente modificados, o que axudou a concretar un acordo cunha empresa de Ontario, New Energy Farms, que agora está producindo suficientes tomates morados para xerar 2.000 litros de mollo nun invernadero de 465 metros cadrados.



Opinión pública:

Tomates morados
Tomates morados
O pigmento púrpura provén do xene dunha planta de boca de dragón.


De acordo á profesora Martin, o sistema canadiense é "moi intelixente".
"Eles fíxanse nos atributos, non na tecnoloxía, e esa debería ser o xeito de empezar a cambiar o noso xeito de pensar. Debemos preguntarnos si o que estamos facendo é seguro e beneficioso, non pensar que porque se trata dun alimento transgénico hai que rexeitalo por completo".
"É frustrante que haxamos ter que ir a Canadá para realizar unha gran parte do cultivo e procesamiento. Espero que este sexa un produto de vanguardia: un transgénico ao que a xente poida acceder e do que poida beneficiarse".
Os primeiros 1.200 litros de mollo enviaranse a Norwich próximamente. Como todas as sementes han ter que ser removidas, non hai material xenético que poida provocar algunha contaminación.
O obxectivo é levar a cabo unha ampla gama de probas ao mollo, incluíndo un exame para comprobar si a antocianina ten efectos positivos nos seres humanos. Estudos anteriores revelaron distintos beneficios, entre os que se atopan os seus poderes antiinflamatorios e o atraso do cancro en ratones.
Unha pregunta clave é si un produto modificado genéticamente que poida ter beneficios para a saúde influirá na opinión pública.
Unha enquisa realizada en toda a Unión Europea en 2010 atopou que os oponentes superaban en número aos partidarios, máis ou menos tres a un. A última aprobación para un cultivo de alimentos transgénicos na UE produciuse en 1998.
A profesora Martin espera que o mollo de tomate morado poida ser aprobado para a súa venda aos consumidores en América do Norte en tan só dous anos.
Ela e outros investigadores de plantas en Reino Unido esperan que os transgénicos sexan vistos desde unha óptica máis positiva.

O legado de desconfianza:
O venres pasado, científicos do Rothamsted Research en Hertfordshire anunciaron que estaban solitando permisos para levar a cabo probas de campo dunha planta modificada genéticamente que podería producir un "aceite de peixe".
Plantas transgénicas
Nun proxecto paralelo, o equipo cultivou un tipo de trigo transgénico que está deseñado para liberar unha feromona que disuade á praga.
O profesor Nick Pidgeon, un psicólogo ambiental da Universidade de Cardiff, realizou enquisas de opinión sobre os transgénicos e outras tecnoloxías.
Na súa opinión, existe un legado de desconfianza -desde a enfermidade das vacas tolas- que causa preocupación permanente.
"Destacar os beneficios fará unha diferenza, pero é só unha parte da historia que é bastante complexa".
"Á xente aínda lle preocupa que esta sexa tecnoloxía que interfere os sistemas naturais e que as grandes corporacións teñan o control sobre a tecnoloxía. Ao final do día, cómelo ti e os teus fillos", destaca Pidgeon.
"Cambiar esa visión bastante negativa que a xente tiña fai 10-15 anos tomará moito tempo. Requirirá dunha boa regulación e da capacidade de gestionar a tecnoloxía dun xeito seguro. E iso non sucede da noite para a mañá".

No hay comentarios:

Publicar un comentario